”Na twee jaar bij schaatsteam NH, waar ik het erg naar het zin heb gehad en de nodige stappen heb gemaakt, wilde ik kijken of ik mij verder kon ontwikkelen. Ik ging in gesprek met verschillende teams, waaronder het RTC. Het RTC is het opleidingsinstituut van de KNSB. Bij het RTC gingen ze een team maken met A-junioren, dus van mijn leeftijd. Ik kreeg de kans om bij dit team te komen en heb deze kans met beide handen gegrepen. Het RTC heeft veel structuur en er wordt erg op techniek getraind, ook bij de zomertraining. Er zitten alleen maar rijders in die erg hard rijden en we hebben allemaal dezelfde focus.

Iedere maand werd er een wingate test gedaan om te kijken of de verschillende trainingen het gewenste resultaat hadden. De testen gaven aan dat ik mij het hele seizoen verbeterde.Dit is dezelfde test die bij Jumbo/Visma gedaan wordt.

Ik heb een goed seizoen gehad en veel vooruitgang geboekt vooral op het technische vlak.Mentaal ben ik ook vooruit gegaan, hier ga ik de komende maanden mee verder. Mijn basis snelheid is constanter geworden, ook hier heb ik een stap gemaakt, maar hier moet meer winst te halen zijn. Aanpassingen in techniek en stappen maken in de snelheid gaat niet goed samen, heb ik gemerkt.

Ik heb het NK-sprint en NK-afstanden gereden. De trainers waren erg tevreden over hoe ik reed, technisch zag het er goed uit en het was erg constant. Ik had zelf graag een uitschieter gehad, maar was uiteindelijk tevreden hoe het ging. Ik heb m’n eerste wedstrijd bij de senioren gereden, hiervoor had ik mij geplaatst door een goede pr op de 1000 meter te rijden. De trainers zijn erg tevreden over mijn progressie, inzet en motivatie en willen mij er volgend seizoen graag weer bij hebben.

Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, met andere RTC’s getraind. Wat ik bijvoorbeeld erg leuk vond waren de trainingen die ik van een trainer van Jumbo/Visma kreeg. Deze trainingen bleken ook nog eens erg nuttig. De KNSB organiseerde voor de RTC’s goede trainingskampen in Thialf. Ik ben nu helemaal gewend aan het team en de aanpak van de trainers. Met de trainer heb ik al besproken wat we volgend seizoen gaan doen, op 18 april gaan we van start met het nieuwe seizoen en vanaf 6 mei is het weer volle bak.”

~Tijn Smit