(Foto: Mahmud Abbas)

ZAANDAM – Voor de 230 genodigden op het Sportgala 2018 werd maandagavond 11 februari de rode loper uitgerold. Zaankanters die Nederlands, Europees en/of Wereldkampioen werden, ontvingen sportpenningen van de gemeente Zaanstad.

Wethouder Sport Gerard Slegers: “Het is al jaren een feestelijke uitreiking waarin we de Zaanse topsporters voor hun bijzondere prestaties in de schijnwerpers zetten. Dit jaar horen daar voor het eerst de sportvrijwilligers bij. Hun bijdrage is van enorme waarde!” De sporters kregen een onderscheiding omdat ze het afgelopen kalenderjaar Nederlands, Europees en/of Wereldkampioen zijn geworden. Dit in een sport die verbonden is met NOC*NSF.

Volgens de wethouder is het belangrijk om deze uitzonderlijke prestaties van Zaanse sporters te waarderen. Slegers: “Aansprekende sportprestaties maken Zaankanters trots. Daarbij zijn ze een inspirerend voorbeeld voor iedereen om zijn of haar eigen talent te ontwikkelen.”

Sportvrijwilliger

Naast de erepenningen voor sporters was er ook speciale aandacht voor het belang van sportvrijwilligers. Vier vrijwilligers met een uitzonderlijke staat van dienst werden verrast met een nominatie als sportvrijwilliger van het jaar. Na het zien van de filmpjes over de genomineerden kon de jury niet anders concluderen dan dat zij allemaal de hoofdprijs verdienen, zodat ze allen een prijs kregen.
Tussen alle feestelijkheden door werd er ook aandacht gevraagd voor onsportief of ongewenst gedrag. Met de lancering van de campagne Veilig Zaans Sportklimaat willen het Sportbedrijf, GGD en de gemeente eraan bijdragen dat iedere inwoner zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn.

Het sportgala is georganiseerd door de gemeente Zaanstad, in samenwerking met Stichting Topsportfonds Zaanstreek en Stichting Sportbedrijf Zaanstad.

(Rodi, dinsdag 12 februari 2019 Р08:00, http://www.rodi.nl/widgets/1448-zaanstad/nieuws/1496093-45-penningen-voor-bijzondere-sportprestaties-in-2018#lightbox[group]/0/)